Framgångrika författare i världen

Genom historiens gång har text varit något som varit uppskattat och genom det har många kända och framgångsrika författare kommit fram. Några av dessa är svenskar och andra är av utländskt ursprung. Denna artikel kommer lista några av de mest kända i världshistorien genom att kategorisera dem utifrån deras verksamma tid som författare.

1900-talets framgångsrika författare

Dostoevsky_18791900-talet var en blomstrade tid för författare och några av världens mest framgångsrikas författare kom att publicera sina verk under denna period. En av dessa var Fjodor Dostojevskij som skrev flera kända verk. Han fokuserade främst på att diskutera politiska och sociala frågor vilka man följde genom en huvudperson. En annan var George Orwell som liksom Dostojevskij fokuserade på politiska skildringar, vilket var ett omdiskuterat ämne under denna period, framför allt på grund av att världen var i en mycket turbulent tidsperiod och krig och konflikter präglade den vardagliga verkligheten för människor. Orwell fokuserade främst på att skriva om olika totalitära scenarier där en övergripande och auktoritär makt ofta styrde över människorna i hans berättelser.

2000-talets framgångsrika författare

Vid millennieskiftet hade författandet av böcker förändrats till viss del, kanske på grund av den längre världsfred som länge rått eller kanske av andra anledningar. Bu kom i alla fall deckarromaner att bli alltmer populära. En känd författare inom denna genre är svenska Liza Marklund som genom den fiktiva karaktären Annika Bengtzon löser mordgåtor. En annan svensk författare som likt Marklund fokuserar på kriminalromaner är Stieg Larsson. Han är framför allt känd för att ha skrivit triologin som kallas Millennium. Han har bland annat fått pris för att ha skrivit den näst bäst säljande boken i världen. Hans böcker kretsar främst kring en flicka som heter Lisbeth som har dålig social förmåga men har ett högt intellekt. Likt Marklunds böcker kretsar dessa historier kring olika mordgåtor.